Sport

Sportovní vyžití v Třeboni a okolí

Kde všude si v Třeboni můžete dát do těla? Stačí nasednout na kolo nebo do lodi a rozjet se vstříc novým zážitkům. Sportovat se na jihu Čech dá různými způsoby. V nejbližším okolí Třeboně najdete kromě sjezdovek téměř veškeré sportovní vyžití. Nadšenci do cyklistiky mohou rovnou zamířit do kapitoly Třeboň na kole. A jaké další sporty kromě cyklistiky patří k Třeboni?

Ahoj vodáci!

Nejen při letních vedrech je ideální vyrazit na vodu. V okolí Třeboně se nejlépe povozíte na mírné řece Lužnici. Kromě nesjízdného jezu Pilaře v Majdaleně se musíte vyvarovat pouze kamenů nebo občasných větví v řece. Jinak voda teče klidně až líně. Tradiční nástupní stanice pro vodáky je v Suchdole nad Lužnicí, ze kterého za jedno pomalé odpoledne doplujete až do Majdaleny. Vyrazit můžete také z vesnice Mláka. Po vodě doplujete k zámku Jemčina, kde můžete své vodácké putování ukončit nebo vyrazit ještě dál. Ti nejvytrvalejší vodáci mohou na lodích dorazit až do Tábora. Na to už si ale vyhraďte více dní. Půjčovny najdete téměř všude. Lodě vám dopraví na místo nástupu a po skončení jízdy zase odvezou. Nemusíte se o nic starat. Povozit se malebnou krajinou stojí za to. Za jeden den zvládne trasu ze Suchdola do Mláky i netrénovaný vodák.

Vydejte se na cestu po svých

Kdo preferuje pěší turistiku, tomu budou vyhovovat třeboňské turistické trasy vhodné pro odpolední procházky i celodenní výletování. Jedna z nejoblíbenějších tras vede okolo rybníka Svět. Za několik málo hodin tak obkroužíte doslova celý Svět. Trasa měří 12 kilometrů a je vhodná pro všechny. Za příznivého počasí se na trasu nebojte vydat ani s kočárkem, který zvládne rozmanitější terén. Naučná stezka Okolo Světa nabízí několik zastavení s informačními tabulemi, dozvíte se zajímavosti o místní fauně i flóře.

Za pozornost stojí i Naučná stezka zdraví Hrádeček, která se stáčí kolem našich apartmánů. Její začátek je od nich co by kamenem dohodil. Když se na ni vydáte, budete si moci užít 3,6 km dlouhou procházku rozmanitou krajinou, která vám i vašim dětem na 14 zastávkách umožní rozvinout pohybové schopnosti i vědomosti. Stezka začíná před Hradeckou bránou, kam se dostanete z apartmánů pěší chůzí za 5 minut. Výchozí stanoviště se nachází za parkovištěm u Zlaté stoky. Na něm i dalších 13 zastávkách se na informačních tabulích seznámíte s některou z místních dřevin a zároveň si na cvičebních stanovištích můžete ozkoušet svou fyzičku. Na cestě vás čekají sportovní atrakce, jako jsou provazový žebřík, žebřiny, houpačka, hrazda, apod. Inspirovat se ohledně nejlepších cviků můžete na tabulích.

Sportování na vzduchu

Pro fanoušky kolektivních sportů najdete v Třeboni také všechna možná hřiště od fotbalových až po volejbalová či tenisová. Fotbalové hřiště na Tyršově stadionu si můžete rezervovat zde. Informace o dalších sportovních plochách na Tyršově stadionu najdete tady.

Rezervace forbalového hřiště 

Milovníci golfu jistě ocení veřejné golfové cvičiště u Lázní Aurora. Součástí cvičiště je odpaliště a louka s šesti jamkami s délkou 80 až 310 metrů. Trénink na tomto cvičišti je zdarma. Půjčovnu vybavení najdete v Aqua info u Wellnesscentra v nedalekých Lázních Aurora.

Mnoho cyklostezek je vhodných také pro jízdu na in-line bruslích. Jedna z nejoblíbenějších tras vede z okraje Třeboně (Holičky) směrem k obci Stříbřec. Cesta vede po rovině okolo všudypřítomných rybníků. Dorazit můžete až k penzionu U Emy Destinové, kde vám jistě přijde vhod malé občerstvení.

Mapa cyklostezky

Třeboň nabízí pro sportovce takzvaná venkovní fitness. Jedná se o cvičební stroje, které se velmi podobají těm z klasických fitness center. Cvičit na čerstvém vzduchu je nenahraditelné. V Třeboni najdete venkovní stroje na více stanovištích: v parku za Bertinými lázněmi nedaleko restaurace Top Spin, v parku u Lázní Aurora nebo mezi paneláky před sportovní halou.

Až zaprší…

Když se počasí nechce umoudřit a vy přesto toužíte po sportovním výkonu, můžete se bez obav vydat do některého z krytých sportovišť. Městské slatinné lázně vám nabízejí dva bazény vhodné k plavání i relaxaci. Kromě bazénů a wellness nabízejí oba lázeňské domy také fitness centra, squashové kurty nebo bowling. Informace o sportovním vyžití nejen pod střechou hledejte zde